Atambua – Timor, SUSTERAN Bhakti-Luhur,

SUSTERAN ATAMBUA

Na 14 jaar in december 2019 terug gekeerd in Atambua, in 2005 was het 6 uur rijden van Kupang naar Atambua met de auto over een niet al te beste wegen. Nu zijn de wegen volgens zeggen goed en je kunt het nu in 4 uur rijden maar met het vliegtuig is het maar 40 minuten.

Samen met mijn vaste begeleider, regelaar en chauffeur sinds 2005 Sonny Amalo van Kupang naar Atambua gevlogen omdat wij maar 24 uur de tijd hadden daar een auto gehuurd met chauffeur en gelijk naar het weeshuis gereden om te inventariseren wat de behoeftes zijn. Kennis gemaakt met Zr Isabelle

Er zijn 20 kinderen, weeskinderen,  kinderen met een (ernstige) handicap en kinderen met een meervoudige handicap. Het huis zag er wel goed uit maar er werd ook verbouwd

Er was ernstig behoefte aan een waterpomp, een gas kookcomfort met nieuwe leidingen en gasfles en een rolstoel. Rolstoel en gas kookcomfort waren snel gekocht maar de waterpomp daar hadden we toch wat meer informatie voor nodig zoals hoe diep is de waterput en de afstand naar de wateropslag, dus weer terug naar het weeshuis maar nu met een nieuwe rolstoel. Het gas kookcomfort werd al door de winkel aangesloten.

Met de nieuwe kennis over de waterpomp waar het aan moest voldoen, ons naar het hotel laten brengen om de volgende dag de waterpomp te kopen en de andere boodschappen te doen.

De volgende dag om 8 uur morgens naar de winkels, omdat het vliegtuig terug naar Kupang om 12 uur zou vertrekken.

Nadat  de waterpomp was gekocht, door gereden naar TOKO RIA, de lokale AH, waar we Dancow melkpoeder, tandpasta, suiker, zepen en shampoo voor lichamelijke hygiëne, pampers samen met andere schoonmaakmiddelen voor vloeren hebben gekocht, dit alles zelf bij de zusters afgeleverd.

In een 24 uur verblijf in Atambua bij Susteran een goed beeld gekregen van wat er nodig is.  Het volgend jaar zal ik er zeker langer verblijven

Het kinderhuis is eigenlijk een zelfstandige unit onder de paraplu van de Bhakti Luhur Foundation, de zusters die er werken zijn van de Alma congregatie waar de Bhakti Luhur Foundation weer een onderdeel van is. Daarnaast werken er enkele stagiaires die hun opleiding krijgen bij Bhakti-Luhur in Malang wat een geaccrediteerde opleidingsinstituut is van crèche tot en met MBO opleidingen in de zorg.