Malang, Papayan Bhakti Luhur

Malang, Papayan, Bhakti Luhur

2019

Het Papayan rolstoelen project is nog steeds een groot succes, begonnen in 2002 met Pak Hendro vanaf het eerste uur als leidinggevende van de werkplaats maar inmiddels met andere medewerkers die weer met andere creatieve oplossingen komen voor reparaties en aanpassingen aan de rolstoelen.

Het werd  bijvoorbeeld steeds bezwaarlijker om kinderen en volwassenen met een beperking te douchen, de oplossing dit jaar was heel simpel als je op het idee komt, neem een plastic tuinstoel die wij bij Leen Bakker, Praxis of Gamma kopen monteer het op een oud rolstoel onderstel en je rijd zo iemand onder de douch of plaats de stoel makkelijk bij de mandi-bak, de aanvragen vanuit de wisma’s zijn groot

Voor wat betreft de inkopen voor de werkplaats is er veel meer ingekocht dan in 2018, er is meer werk en als de materialen opraken dan springt Bhakti-Luhur Foundation bij.

Wat opmerkelijke was is dat de compressor al 5 maanden niet werkte omdat de dynamo stuk was gegaan, daar wordt dan geen geld aan uitgegeven terwijl het een essentieel gereedschap is voor het werk. Voor nog geen 75 euro een nieuwe dynamo gekocht en gemonteerd. In het rolstoelen project is voor een ruime 1.400,= euro ingekocht.

Voor therapie afdeling, snoezelen en senso integratie was naast de gebruikelijk kleine benodigdheden, het verzoek om groot materiaal aan te schaffen. Naar aanleiding wat ik gezien heb bij andere instellingen was dat geen overbodige luxe maar pure noodzaak het gaat om speciale lampen en loop en swing kussens.

De swingkussens zijn in verschillende maten en vormen, speciaal voor kinderen met deze beperkingen. Omdat de leverancier niet in Malang zit zal het worden opgestuurd en zal een leveringstijd hebben van 2 weken.

Alleen de offerte prijs zal worden betaald, dit geleerd hebbende van het vorig jaar waarbij de offerte 3X hoger werd bij aflevering en we hebben geweigerd af te nemen en dus ook te betalen. Deze bijna levering was afgesproken door de afdeling en mijzelf.

Nu afgesproken met de Bhakti-Luhur directeur Zr Marcella, en de leidinggevende Zr. Klemensia dat Bhakti-Luhur eerst de rekening  zal betalen en mij de rekening per WhatsApp of scan via de email zal sturen en SWPI het bedrag naar de rekening van Bhakti-Luhur zal overmaken. Het offerte bedrag is Rp 15.500.000,= dat is ook het maximale bedrag wat zal worden betaald en dat is ongeveer 1.000,= euro

2018

Dit jaar 2X naar Indonesië gegaan, in de maand mei om de voortgang van het boek Anak-Anak Desa Yang Menyandang Cacat te bespreken bij Bhakti-Luhur . Het is de vertaling van Disabled Village Children van David Werner welke in 2002 voor het eerst in het Indonesisch beschikbaar was.

Tegenwoordig worden er andere woorden gebruikt bijvoorbeeld voor het woord “handicap” cacat moet vervangen worden door disabilitas. Dat betekende dat er een totale herziening moest plaatsvinden, maar dan staat alles in WP en opgeslagen op floppy disk. Wij hopen eind 2019 het boek weer beschikbaar te hebben in print en nu ook openbaar via het internet.

Deze reis (2 weken) ook gebruikt om met een PowerPoint presentatie bij mogelijke sponsoren langs te gaan o.a. bij Weda Bay Nickel waar in 2013 door SWPI een cataract operatie project is georganiseerd op het eiland Halmahera.

In december 2018 de gebruikelijke inkopen gedaan voor de Papayan rolstoelen werkplaats en voor de therapie afdelingen snoezelen en senso-integratie extern in Yogyakarta een bestelling gedaan

2017

Lang met Zr Marcella Rustu gesproken zij is de nieuwe directeur van Bhakti-Luhur Foundation, met haar o.a. gesproken over de financiering van het boek Anak-Anak Desa Yang Menyandang Cacat dat 2002 door Bhakti Luhur is vertaald en uitgegeven in samenwerking het Hesperian Press in San Francisco USA waar wij het format van hebben gekregen zodat elke tekening in het boek overeenkomt met originele Amerikaanse uitgave en vele andere talen waarin het ook is verschenen.

Yohanes Subasno zal net als voor de 2002 uitgave de coördinatie op zich nemen

De geschatte kostten voor 1000 boeken en booklets voor de veel voorkomende ziektebeelden schat ik op 15.000 euro. We gaan t.z.t. offertes opvragen

De medewerker van het eerste uur Papayan 1 die de elektrische rolstoel mede heeft ontwikkeld is vertrokken en is voor zichzelf begonnen. Er heeft zich iemand gemeld die de productie op grotere schaal wilt aanpakken. Met Pak Hendro besproken dat dat voor het Papayan project een zakelijke investering is waar vanuit Papayan en SWPI geen geld voor is om mede te investeren. Misschien dat we voor elke gemaakte rolstoel een donatie aan het Papayan project kunnen vragen in het kader van CSR het sociaal verantwoordelijk ondernemen. We zullen zien.

Verder de bekende inkopen gedaan. Het zijn over het algemeen 3 dagen in de morgenuren inkopen doen winkels langsgaan en in de middag overleg plegen.

Ik meld mij vaak een paar dagen van te voren dat ik er aankom en dat leidinggevende van de projecten hun wensen lijst moeten samenstellen. Is het echt nodig en is er geld, dan gaan we het samen kopen.

2015 – 2016

Wow wat een pand, wat een ruimte voor de werkplaats met veel ramen en licht, geen lekkend dak meer en warmte van het platte golfplaten dak omdat er nu verdiepingen boven zitten. Het houten bord met Papayan 1 is verdwenen, wie de nieuwe naam voor het pand heeft bedacht weet ik niet maar vanaf nu heet het WISMA PAPAYAN en niet de naam van de gulle donateur uit Jakarta.

Het ceramiek kunstwerkje van Jan’s  dochter Hester is weer ingemetseld en overleefd elke verbouwing en tijdelijke verhuizingen. Kan mij niet voorstellen dat we weer eens moeten verhuizen

Wow wat een pand maar ook wat een ontwikkelingen bij Papayan, Pak Hendro met zijn mannen hebben een eigen elektrische rolstoel ontwikkeld voor Sarina zij ontwerpt batik  motieven en schildert met de mond.

Zij kan zich nu vrij en onafhankelijk over het terrein voortbewegen met een joystick en een deel van haar rechter bovenarm

foto met toestemming van Sarina

2014

Het bijzondere van dit jaar is dat het vergrootte pand waarin wij net met Papayan in zaten  omdat Papayan uit zijn jasje groeide, is weer afgebroken. Er is een donateur van Bhakti-Luhur uit Jakarta die een verdiepingen wisma wil zetten waarbij op de beneden verdieping Papayan werkplaats in terug komt. Gevraagd of het bord terug komt en waar is het ceramiek kunstwerkje dat in de muur was ingemetseld gebleven. Alles is keurig bewaard en komt weer terug op het nieuwe pand.

Zoals gewoonlijk weer boodschappen gedaan voor de beide Papayan projecten, daar is weinig spannends over te vertellen dan dat elke euro een goed bestede euro is

2012 en 2013
.
Zoals ik al schreef in het verslag van 2011 begon de behuizing van beide Papayan projecten wat krap te worden en waar een klein project dan groot in kan zijn is het leveren van constante kwaliteit.
Deze constante kwaliteit heeft ertoe mogen leiden dat andere in Indonesië zijnde organisaties het nut en de noodzakelijkheid van de Papayan projecten zien waardoor een uitbreiding en verbetering van de huisvesting heeft plaatsgevonden eind 2011 en verder gerealiseerd in 2013. Dit alles onder supervisie van Bahkti Luhur.

De rolstoel reparatiewerkplaats heeft ruimte erbij gekregen waardoor er een betere magazijn ruimte ontstond en de werkplaats ook beter benut kon worden.

De therapie ruimtes waren in principe ruimtes tussen gebouwen in die dicht waren gemaakt. Doordat een sponsor van Bahkti Luhur een geheel nieuw gebouw schonk konden wij als Papayan mee profiteren van de nieuwbouw en werd onze therapie ruimte geheel geïntegreerd in de nieuwbouw op de zelfde plek waar Papayan ook is begonnen.

Zowel in 2012 als ook in 2013 is er voor de Papayan projecten in Malang weer veel ingekocht aan kunstleer/ polyether/ staalframes/ hout en verf.
In december 2013 hebben we ook weer een nieuw las apparaat gekocht, die van 2006 was op en al een keer gerepareerd.
Een boormachine op een standaard is gekocht om in metaal strips gaten te kunnen boren om verschillende standen in zitting en rug te kunnen realiseren.

Steeds meer maakt het Papayan project aangepaste (rol)stoelen en rollators. Ook zijn in 2013, 14 aangepaste rolstoelen verstuurd naar Bhakti Luhur op Tanimbar.
Alle aanpassingen die worden gedaan voor gebruik bij Bhakti Luhur zijn vanzelfsprekend gratis, aanpassing verzoeken van buiten Bahkti Luhur worden in rekening gebracht.

Ook is er in december 2012 en 2013 namens het Papayan project op Timor Kupang weer inkopen gedaan.
Beide jaren is er voor 140 kg aan melkpoeder gekocht waarmee de kinderen elke dag een glas melk kunnen drinken.
Ook is weer gezorgd voor de persoonlijke hygiëne van de kinderen zeep en shampoo om zichzelf te wassen en zeep om kleren te wassen maar ook tandpasta en tandenborstels, genoeg voor een klein jaar.

Op verzoek van Yohanes Subasno maken we terplaatse kopieën van de inkoopbonnen die dan worden gegeven aan de het hoofd van de Alma van Bhakti Luhur zodat ook zij weet wat we doen als Papayan project.
Het spreekt voor zich dat ik uitgebreid dank moet overbrengen aan de sponsoren van het Papayan project

terug naar boven