Kupang – Timor, SUSTERAN Bhakti-Luhur

KUPANG – TIMOR, SUSTERAN BHAKTI-LUHUR

2019

Op bezoek bij Zr Asti in Jl. Souverdi, het is een aardig handige Zuster met een zakelijk inzicht. Zij was het die vorig jaar 2018 een zak kacang kedalai vroeg omdat er een zuster was die wist hoe je tempé moest maken er zijn 2 balen gekocht en gegeven.

Ze kopen nu zelf 8 tot 10 balen per maand, de uitgeperste melk is voor de kinderen en de geproduceerde tempé worden aan restaurants en hotels verkocht. Het is dus hoge kwaliteit en de zusters verdienen er netto/netto  5 miljoen rupiah per maand mee. De “wisma’s” de huizen zijn zelfstandige units onder de paraplu van Bhakti-Luhur maar moeten een eigen inkomen genereren.

Ook dit jaar had Zr.Asti weer een bijzondere vraag, aan het kindertehuis is ook een kindercrèche en een therapie ruimte voor senso integratie verbonden ook voor externe kinderen. De ouders van deze kinderen kopen vaak drinkwater bij kiosken maar met een eigen kleine koelkast kan er water en sapjes verkocht worden maar ook schoolkinderen die langslopen waarbij inkomsten kan worden gegenereerd

Verder zijn er weer de gebruikelijke boodschappen gedaan, Dancow melkpoeder, suiker, wasmiddelen voor persoonlijke hygiëne zeep shampoo en tandpasta, wasmiddelen om kleding te wassen, bakolie pampers.

De 2 baby’s Angel en Julio  waarvoor wij in 2016 kinderwagens voor hebben gekocht zijn inmiddels kleuters geworden, het is mooi om te zien hoe klein ze ook zijn als 3 jarigen en als lichamelijk gezonde kinderen, aandacht aan hun gehandicapte mede huisgenoten.

De kinderwagens kunnen nu worden gebruikt voor kinderen met een meervoudige handicap die vorig jaar door de zusters zijn opgenomen.

Mijn kleine grote vriend Ferdy is dit jaar naar het seminarie gegaan

2018

2 balen kacang kandelai gekocht, er is een zuster die weet hoe je tempé moet maken en de sappen die uit de soya bonen wordt geperst is gezond voor de kinderen

kacang kedelai soya bonen voor tempé

 2Rollen katoen gekocht om bed lakens te maken blauw met voetbalclub logo’s voor de jongens en roze met sprookjes prinsen en prinsessen voor de meisjes

7 ventilatoren gekocht voor op de slaapkamers van de kinderen

Boodschappen gedaan zoals gebruikelijk

I kast om de tv op te kunnen zetten

2017

Omdat wij ( Angèle was weer mee) een aansluiting buiten onze schuld hadden gemist, werden wij op kosten van Garuda Airlines naar een hotel gebracht en kregen we voor de volgende dag een upgrade naar business class

Omdat we een dag gemist hebben, zijn we gelijk zonder overleg met Zr. Asti gaan inkopen met het verlanglijstje van 2016. Daar kan weinig aan mis gaan omdat het de basale dingen zijn die we ieder jaar kopen melkpoeder, wasmiddelen voor persoonlijke hygiëne zeep shampoo en tandpasta, wasmiddelen om kleding te wassen, bakolie pampers enz. enz..  

Maar toen we bij het kinderhuis kwamen hadden de kinderen volgens Zr Asti naar opa Susu gevraagd wanneer hij weer komt, die oude man die melk komt brengen ofwel opa melk of de melkboer !  ik zie dat maar als geuzenaam !

Op het lijstje van Zr Asti stonden de gebruikelijke benodigde artikelen ik hoefde niets te kopen als het laatste artikel maar gekocht zou worden tw een koelkast. Blijkt de koelkast al maanden 3-4 maanden stuk te zijn en kan er geen eten bewaard worden. Gezegd dat alle artikelen op haar lijstje vanavond gebracht worden door Toko Glory en dat de zelfde avond er ook een nieuwe grote koelkast zal staan omdat wij die gelijk gaan kopen

Wat aandoenlijk was om te zien was dat de knuffels die we hadden gekocht door de jonge kinderverzorgsters in beslag werden genomen dan nog maar een paar extra knuffels kopen

2016

Dit jaar geconfronteerd met een baby die in het ziekenhuis is achtergelaten door de moeder en een totaal verwaarloosde baby die door de buren naar het kindertehuis is gebracht. De baby’s zijn 3 maanden oud en ze zusters lopen de hele dag met hen in hun armen.

 2 kinderwagens gekocht voor Angel en Julio en speciale baby melkpoeder, naast de gebruikelijke inkopen voor de kinderen.

Angel en Julio

Verder afgesproken met mijn vrienden van Yayasan Tanpa Batas dat zij er op toezien dat de kinderen gepaste medische zorg krijgen.

Ferdy is een en leuke tiener geworden

2013, 2014 en 2015

Voor de kinderen de bekende inkopen gedaan nu ook wat meer speel materiaal

2012

Het was leuk Zr.Mary in Kupang te ontmoeten die ik nog ken uit Malang, zij volgde daar de logopedie training die we met Jan Volkers “Papayan” hadden opgezet.

2011

Voor de eerste keer kennis gemaakt met de zusters van Bhakti-Luhur die verbonden zijn aan Malang maar eigenlijk een zelfstandig weeshuis zijn.

De zusters komen ( worden uitgezonden) via de Bhakti-Luhur Foundation,  zij zijn zusters van de ALMA een congregatie wat indertijd door Pater Paul Jansen is opgericht in Malang.

Naast de toetreding tot de congregatie krijgen de zusters ook een opleiding in de verzorging van mensen met een beperking en specialiseren zij zich in fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, arbeidstherapie en het werken met mensen met autisme.

Ik ben naar het weeshuis gebracht door Ibu Lily en Pak Sonny Amalo van Yayasan Tanpa Batas, zij hebben mij ook naar de winkels gebracht waar ik alle inkopen kan doen. Er zijn in Kupang 3 kinderhuizen die onder Bhakti Luhur vallen ik heb er 2 bezocht.

De zuster van jl.Souverdi zal zorgen dat alle goederen verdeeld worden over de 3 huizen

Zoals 150 kg melkpoeder Dancow voor elke dag een glas melk, middelen voor persoonlijke hygiëne zoals zeep, shampoo en tandpasta en borstels, bakolie en bamie.

Er valt mij een klein pienter jongetje op Ferdy, ken zijn achtergrond niet en ook niet naar gevraagd